Megfigyelő rendszerek

Videó megfigyelő rendszerek

A biztonsági kamerarendszer, vagy hivatalosabb nevén videó megfigyelő rendszer eredeti angol elnevezése (Closed Circuit Television, vagyis CCTV) a működési elvet jelzi: a zártláncú TV-rendszer (ZTV rendszer) kamerái a felvett képet videojelekké alakítják. Ezek az elektromos jelek zárt úton jutnak el a monitorig és a képrögzítőig, melyen az élő- és rögzített képeket csak az arra feljogosított személyek nézhetik meg.

Mára azonban a zártláncú kamerarendszer elnevezés elavulttá vált, hiszen az Internet vagy a helyi számítógépes hálózat révén is be lehet lépni egy távoli objektum zártláncú videó hálózatába: megnézni az éppen aktuális élő képeket, vezérelni a kamerákat, vagy éppen az adatbázisban rákeresni adott eseményre, időpontra.
Akár a biztonsági kamerarendszer, akár a videó megfigyelő rendszer kifejezést használjuk, mindkét megnevezés kissé hosszú. Nemhiába kezd teljesen beépülni és elfogadottá válni a szaksajtóban, és már lassan a köznapi nyelvben is az angol mozaikszó: a CCTV alkalmazása. Mi is sűrűn fogjuk ezt az elnevezést használni.

Célunk, hogy rávilágítsunk a videó megfigyelő rendszer fontosságára, bemutassuk felépítését, nélkülözhetetlen részegységeit, illetve ismertessük azokat az érdemi felhasználási lehetőségeket, amelyek egy ilyen rendszerben rejlenek.

Mire jó egy megfigyelő rendszer?

A kamerarendszer a biztonságtechnikának talán a legnagyobb információforrást jelentő területe. Számos helyen találkozhatunk velük a mindennapok során: bankokban, bevásárlóközpontokban, repülőtereken, közterületeken, irodaépületekben, de már a kisebb üzletekben, családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák ezeket a rendszereket.

A technológiai fejlődés irama ezen a területen különösen látványos és képességeik, műszaki paramétereik emellett folyamatosan javulnak is. A biztonsági kamerák felbontóképessége és az éjszaka is használható típusok fényérzékenysége egyre nő. Sok új funkció jelenik meg. Egyre erőteljesebb az IP alapú eszközök jelenléte, fokozatosan szorítják ki az analóg technikát. Terjednek az intelligens funkciókkal rendelkező IP és analóg kamerák, olyan műszaki lehetőségeket felmutatva, amik nemrég még csak a tudományos-fantasztikus filmekben voltak fellelhetőek

Megfigyelő rendszerek felhasználási köre

Üzleti célra főként a lopáskárok csökkentése érdekében telepítik. Nem csupán a hagyományos bolti lopások ellen nyújt hatékony védelmet, hanem az alkalmazottak ellenőrzésére is alkalmas. Telepítünk biztonsági kamera rendszert nagyáruházakba és egy helyiségből álló üzletekbe is.
Ipari és gyártási folyamatok megfigyelésekor elsősorban a berendezések működésének az ellenőrzése a fő feladat. A nem szokványos eseményeket észlelve az azonnali beavatkozás jelentős károkat előz meg.
Beléptető rendszerrel kombinálva gyalogos- és gépkocsiforgalmat szabályoz. Nemzeti Dohányboltok, Benzinkutak, bankok, ékszerboltok biztonsági berendezéseit ma már nem tudjuk kamerarendszer nélkül elképzelni.

Továbbá magánjellegű céllalcsaládi vagy társasházak környezetének folyamatos ellenőrzésére vagyon- és biztonságtechnikai célból

Térfigyelő speed dome kamera

Nem ritka az sem hogy egyes városokban vagy városrészekben térfigyelő kamerák növelik a közbiztonságot. A térfigyelő kamerarendszer eszközeinek egyik megjelenési formája a kültéri védőházban elhelyezett ipari kamera, amely lehet analóg vagy IP alapú. Tipikusan a települések ki- és bevezető útjainak figyelésére, kereszteződések és szűk utcák megfigyelésére alkalmazzák.
A térfigyelő kamerák másik jellemző típusa a gyorsan mozgatható, zoomolható, úgynevezett speed dome kamera vagy más néven PTZ (Pan-Tilt-Zoom) kamera. Fő sajátossága, hogy forgathatóságának köszönhetően a kamera körüli tér 360º-ban megfigyelhető. A biztonsági kamera ezen tulajdonságai a térfigyelő rendszert személy- és járműkövetésre is alkalmassá teszik nagyobb tereken és parkokban is.

Megfigyelő rendszerek felépítése

Egy komplett hálózat 4 főegységből áll, melyek a következőek:

Rögzítő egységek:

  • DVR (analóg rendszerű)
  • NVR (IP rendszerű)
  • HVR (Hibrid rendszerű. Ötvözi az analóg és IP technológiákat)

Rögzítő egység

Kamerák:

  • Analóg kamera
  • IP kamera

Kamera

Szünetmentes  tápellátás:

  • Direct tápellátás
  • PoE tápellátás

Szünetmentes tápegység

Vezetékek:

  • Koaxiális kábelek (analóg hálózatok esetén)
  • Minimum CAT5 UTP kábelek (IP hálózatok esetén)
  • Tápvezetékek direct táplálás esetén

UTP kábel

Amennyiben felkeltettük érdeklődését kérjük, keressen minkent elérhetőségeink egyikén.Mondja el terveit, mi megvalósítjuk!

Nézze meg eddigi referenciáinkat  ITT

Kérjen előzetes árajánlatot elérhetőségeink egyikén!